architectuur

Samenwerkingsverband van architecten

Niet alleen in Amsterdam maar zeker ook daarbuiten werd gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. De bekendste voorbeelden daarvan zijn de gebouwen van Willem Dudok in Hilversum, Park Meerwijk in Bergen (een samenwerkingsverband van architecten uit de Amsterdamse School), Cornelis Blaauw met het Schip van Blaauw in Wageningen en het werk van Siebe Jan Bouma in Groningen. De Bijenkorf in Den Haag van Piet Kramer uit 1924-1926 wordt gezien als het laatste grote bouwwerk van de Amsterdamse School.

Maar ook de laatste tientallen jaren maken de stedenbouw en de architectuur van Amsterdam een grote bloei door wat ook internationaal niet onopgemerkt blijft. Overal waar je kijkt, wordt er nieuw gebouwd, gerenoveerd en vernieuwd. Zelfs hele wijken worden opnieuw ingericht en krijgen een nieuw gezicht. Dit zorgt voor een frisse en aansprekende woningbouw op met speelse en gevarieerde vormgeving en verrassende aanblikken. De wateraanzichten zoals die langs beide oevers van de IJ zijn gebouwd, worden nu al als voorbeeld gebruikt voor andere internationale havensteden. En dan zit de aanleg van het compleet nieuwe eilandengebied IJburg in het IJmeer er nog aan te komen. Hier mee bevestigt Amsterdam nog maar eens zijn rijke en eeuwenlange traditie van bouwen in, op en rond het water.

Hedendaagse architectuur

nieuwebouwDe stedenbouw in Amsterdam past zich aan aan de veranderende tijden. Niet alleen tegenwoordig maar ook in de historie. Amsterdam heeft het Werelderfgoed van de grachtengordel en de grote vernieuwingen uit de twintigste eeuw. Amsterdam heeft Berlage en de Amsterdamse School. Amsterdam heeft Van Eesteren en de moderne stedenbouw. Daarmee is Amsterdam nationaal en internationaal een architectuurstad van de bovenste plank.

In het zuiden van Amsterdam wordt, weliswaar met wat horten en stoten, de Zuidas gerealiseerd. Dit is een compleet nieuwe wijk die is opgezet volgens een moderne formule. Dit betekent dat bedrijven, woningen, horeca en andere voorzieningen bij en door elkaar worden gerealiseerd. Maar ook de bestaande stad wordt tegelijkertijd onder handen genomen. Wijken die aan het eind van de negentiende en in de eerste helft van de twintigste eeuw zijn gebouwd, met als voorbeeld de Pijp en de Indische Buurt, worden gerenoveerd zoals dat ook al met de Jordaan is gebeurd. Als klap op de vuurpijl is er een grote herstructurering gaande van de Westelijke Tuinsteden en de Bijlmermeer die na de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd.

Historische locaties

En dan zijn er ook nog de bijzondere historische locaties in de stad waar wordt gebouwd met respect voor en behoud van het verleden. Zo krijgen de oude fabrieken en havengebouwen een nieuwe bestemming. Van het oosten (het havengebied) tot het westen (het Westerdokseiland en de fabrieksgebieden) tot het zuiden (de Zuidas) en het noorden (de werven aan het IJ). Alles wordt opnieuw gebruikt om te wonen, door en voor bedrijven en voor cultuur. Dit levert een spannende en dynamische mengeling op van oud en nieuw met de meest verrassende gebruiksmogelijkheden.

We eindigen met waar we begonnen. We nodigen u uit om eens door architectuurstad Amsterdam rond te lopen. Met al deze kennis in uw achterhoofd zult u daar beslist geen spijt van krijgen!